Development of Electronic Student Activity Sheet (E-LKM) Utilization of Used Cooking Oil for Chemistry Education Students
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Afrozi, A. S., Iswadi D., Nuraeni N., & Pratiwi, G. I. (2017). Pembuatan Sabun dari Limbah Minyak Jelantah Sawit dan Ekstrak Daun Serai dengan Metode Semi Pendidihan. Jurnal Ilmiah Teknik Kimia Unpam, 1(1), 1-10.
Ahmad, H. S., Bialangi, N., & Salimi, Y. K. (2016). Pengolahan Minyak Jelantah Menjadi Biodiesel, Jurnal Entropi, 11(2), 204-214.
Aini, D. N., Arisanti, D. W., Fitri, H. M., & Safitri, L. R. (2020). Pemanfaatan Minyak Jelantah untuk Bahan Baku Produk Lilin Ramah Lingkungan dan Menambah Penghasilan Rumah Tangga di Kota Batu. Jurnal Warta Pengabdian, 14(4), 253-262.
Akbar, S. (2013). Instrumen Perangkat Pembelajaran. Bandung: Rosda.
Aldresti, F., Erviyenni & Haryati, S. (2021). Pengembangan Lembar Kegiatan Mahasiswa Elektronik (E-LKM) Berbasis Collaborative Learning untuk Mata Kuliah Dasar-Dasar Pendidikan MIPA. PENDIPA Journal of Science Education, 5(3), 292-299.
Arikunto, S. (2013). Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta: PT. Rineka Cipta.
Aulia, E. V. (2020). Pengembangan Lembar Kegiatan Mahasiswa (LKM) Berbasis Inkuiri pada Praktikum Daring Mata Kuliah Larutan. Surabaya: Kemdikbud.
BSNP. (2014). Instrumen Penilaian Bahan Ajar. Jakarta: BSNP 2014.
Budiono, D., Ratnawuri, T., & Farida, N. (2022). Analisis Kebutuhan Pengembangan E-LKM Interaktif Berorientasi Profetik pada Mata Kuliah Matematika Ekonomi. SNPPM-4 (Seminar Nasional Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat) Tahun 2022, 52-57.
Ekayanti, A., Noer, A. M., & Linda, R. (2021). Chemoentrepreneurship Based Student Worksheet Development to Improve Enterprise Interest in Chemical Teachers. Journal of Educational Sciences, 5(2), 312-324.
Fitriyani, M. & Rusdi, M. (2017). Pembelajaran Menggunakan Media 3D Pageflip Professional dan Media Camtasia Studio 8 pada Materi Larutan Elektrolit dan Non Elektrolit di Kelas X SMA Islam Al-Arief Muaro Jambi. Respiratory University of Jambi, 2(1), 1-9.
Goswami, G., Bora, R., & Rathore, M. S. (2015). Oxidation of Cooking Oils Due to Repeated Frying and Human Health. International Journal of Science Technology and Management, 4(1), 495-501.
Indayati, T. (2020). Pengembangan Lembar Kerja Mahasiswa (LKM) Berbasis Metode Ilmiah untuk Penguasaan Konsep Lingkungan dan Perubahannya. AULADUNA: Jurnal Pendidikan Dasar Islam, 7(1), 46-59.
Juriah, S., & Juniawaty, R. (2020). Break Even Point Analysis on Sabana Fried Chicken Jatirahayu Outlet Bekasi. LITERATUS Literature for Social Impact and Cultural Studies, 2(2), 141-148.
Kamaluddin, Husna, L. A., Nurlaila, Amelia, Musthafa, I., & Elwarfali, S. H. S. (2022). Development of HOTS Based E-Worksheet for Arabic Grammar Course in Department of Arabic Language Education. Ta’dib Journal, 25(2), 177-186.
Mardiana, S., Mulyasih, R., Tamara, R., & Sururi, A. (2020). Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga Minyak Jelantah dengan Ekstrak Jeruk dalam Perspektif Komunikasi Lingkungan di Kelurahan Kaligandu. Jurnal Solma, 9(1), 92-101.
Maulana, Y. & Sopandi, W. (2022). Needs Analysis of Electronic Student Worksheets to Practice 4C Skills. Jurnal Basicedu, 6(1), 602-611.
Murtalib, Gunawan, & Syarifuddin. (2022). Pengembangan Lembar Kerja Mahasiswa Elektronik (E-LKM) Interaktif Berbantuan Live Worksheet pada Perkuliahan Daring. SUPERMAT: Jurnal Pendidikan Matematika, 6(2), 130-145.
Mustakim, Taufik, R., & Trismawati. (2020). The Utilization of Waste Cooking Oil as A Raw Material of Soap. Journal of Development Research, 4(2), 86-91.
Oktaviana, D. & Susiaty U. D. (2022). Pengembangan E-LKM Berbasis Konstruktivisme Berbantuan Quizizz dalam Meningkatkan Kemampuan Representasi Matematis Mahasiswa. SAP (Susunan Artikel Pendidikan), 6(3), 340-349.
Riduwan. (2014). Dasar-Dasar Statistika. Bandung: Alfabeta.
Sarif, Y., Fadiawati, N., & Syamsuri, M. M. F. (2019). The Effectiveness of Waste Cooking Oil Recycling Project-Based Learning to Improve Students’ High Order Thinking Skills. International Journal of Chemistry Education Research, 3(1), 29-34.
Setiawan, V. N. (2021). Lebih Ekonomis Minyak Jelantah Masih Terbatas untuk Bahan Biodiesel. Retrieved December 30, 2021, from https://katadata.co.id/yuliawati/ekonomi-hijau/5ff6c9d956 b66/lebih-ekonomis-minyak-jelantah-masih-terbatas-untuk-bahan-biodiesel.
Siregar, H. M., Solfitri, T., & Siregar, S. N. (2021). Development of E-Worksheet of Integration Technique Rational Functions Different Linear Factors to Improve Mathematical Creative Thinking Skills. Universitas Riau International Conference on Education Technology (URICET-2021), 35-40.
Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Pendidikan (Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D). Bandung: PT Alfabeta.
Syafri, F. S. (2018). Pengembangan Modul Pembelajaran Aljabar Elementer di Program Studi Tadris Matematika IAIN Bengkulu. Bengkulu: CV. Zigie Utama.
Utami, W. & Isnawati. (2018). The Development of Students Worksheet Based on Bioentrepreneurship in the Fungi Material to Teach Life Skill for Tenth Grade of Senior High School. Jurnal Berkala Ilmiah Pendidikan Biologi, 7(2), 223-229.
Utami, Y. & Mubarok, A. (2021). Determining Products or Services Pricing on MSME Using Break Even Point Analysis Method. International Journal of Economics, Bussiness, and Accounting Research (IJEBAR), 5(2), 7-21.
Wardani, P. A., Hadeli, M., & Sari, D. K. (2021). Pengembangan Lembar Kerja Mahasiswa (LKM) Berbasis Project Based Learning (PjBL) Materi Analisis Kuantitatif Protein pada Mahasiswa Pendidikan Kimia. Jurnal Penelitian Pendidikan Kimia: Kajian Hasil Penelitian Pendidikan Kimia, 8(1), 73-84.
Yuarini, D. A. A., Putra, G. P. G., Wiranatha, A. A. P. A. S., & Wrasiati, L. P. (2021). Production and Added Value of Waste Cooking Oil Product Derivatives in the Bali Province. Advances in Food Science, Sustainable Agriculture and Agroindustrial Engineering 2021, 4(1), 56-62.
DOI: https://doi.org/10.35445/alishlah.v15i3.2419
Refbacks
Copyright (c) 2023 Ahmad Khairu Ramadhan
Al-Ishlah Jurnal Pendidikan Abstracted/Indexed by:
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.